GNOME กับ KDE (อาจ)จะจับมือกันสู้กับ Dropbox


GNOME และ KDE เป็น Desktop Environment ที่เป็นที่นิยมมากที่สุด 2 ตัวสำหรับ *nix platform และมีประวัติในการแข่งขันกันมายาวนาน (โดยเฉพาะ Flame wars ของสาวกทั้ง 2 ค่าย) ในไม่ช้านี้ เราอาจจะได้เห็นการร่วมมือกันของทั้งสองค่ายในโครงการบริการ Cloud storage หรือพูดง่ายๆ ก็คือ Dropbox เวอร์ชันที่เป็น Open Source นั่นเอง

ความคิดนี้ได้เริ่มต้นขึ้นจากการพูดคุยแลกเปลี่ยนกันในงาน Google Summer of Code 2010

แนวคิดจากฝั่ง GNOME http://live.gnome.org/SummerOfCode2010/Ideas#Other_Ideas

Collaboration server/client (aka Dropbox replacement) (mentor: ?)

  • Benefits: would allow design/art people to easily share on-going work
  • Requirements: Some web services development, working with the GNOME sysadmin team, GTK+
  • Note: Some explanations, Mockups. Using git, or WebDAV on the servers are possibilities, so the current GNOME infrastructure is reused to the maximum.

แนวคิดจากฝั่ง KDE http://community.kde.org/GSoC/2010/Ideas#ownCloud

ownCloud

An open personal cloud which runs on your personal server. It enables accessing your data from all of your devices. Sharing with other people is also possible. It support automatic backups, versioning and encryption.

Brief explanation: Build a client to sync your ownCloud files with your local disc to enable offline use.

Expected results: Development of an application you run on your local PC. This applications syncs local folders with folders on your personal ownCloud server everytime you are online. This applications needs a GUI written in KDE/Qt to configure the ownCloud url, folders, login and password. The applications sits in the systray and informs the user about the syncing progress or sync conflicts. The idea is that the clients mounts the ownCloud folders via WebDAV into a “hidden” directory and syncs the folders via rsync or an own syncing script. Errors should be reported to the user.

Knowledge Prerequisite: Python, Ruby, PHP or C++ and KDE/Qt depending on the technology you choose for the desktop syncing client. Enthusiasm for Cloud/Desktop integration and trying new things.

Mentor: Frank Karlitschek <karlitschek@kde.org>.

ตอนนี้ก็ยังไม่มีอะไรแน่ชัดนักว่า ใครจะเป็นผู้รับผิดชอบทั้งทางฝั่ง Server และ Client แต่ทาง GNOME Froundation เองก็ดูเหมือนจะยินดีรับเป็น hosting ให้ถ้าจำเป็น และทีท่าของฝั่ง KDE ก็ดูเหมือนจะเน้นไปทางด้าน Client back-end ซะมากกว่า

งานนี้ ผมไม่ห่วง Dropbox ซะเท่าไร เพราะตอนนี้ Dropbox นั้นลอยนำไปหลายช่วงตัวแล้ว ที่น่าเป็นห่วงมากกว่าคือ Ubuntu One จะรุ่งหรือจะรอด และทีท่าของ Canonical ว่าจะให้ความร่วมมือกับแนวทางของ GNOME/KDE หรือไม่ ตัวโปรแกรม Ubuntu One ฝั่ง Client นั้นเป็น Open Source อยู่แล้วคงไม่น่าจะมีปัญหาสักเท่าไร แต่ทางฝั่ง Ubuntu One Server นั้นเป็น Proprietary ถ้า Canonical หันมาตั้งธงแข่งกับ GNOME/KDE ซะเอง คงมีดราม่ากันกระจายอีก (แค่เรื่องย้ายปุ่ม มันยังด่ากันไม่เลิกเลย)

คิดอีกที เอาเป็นว่าก่อนจะคิดมากเรื่องอื่น ห่วงก่อนดีกว่าว่าโครงการที่ว่ามานี้จะเป็นรูปเป็นร่างเมื่อไร มันจะเป็นเพียงสายลมที่หายไปในอากาศเท่านั้นหรือไม่

ที่มา http://www.webupd8.org/2010/03/gnome-and-kde-might-collaborate-into.html

Advertisements

One Response to GNOME กับ KDE (อาจ)จะจับมือกันสู้กับ Dropbox

  1. If you wish for to improve your experience simply
    keep visiting this web site and be updated with the newest gossip posted here.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: